• Εγγραφή στο Newsletter

Τρώτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο

imagesCAV0PRPK«Τρώτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο»είναι η νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, έτσι όπως προέκυψε από το 20ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, ΕCO 2012 που πραγματοποιείται στη Λυόν της Γαλλίας.

Ο καθηγητής A. Drewnowski, από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αναφέρθηκε, στην ομιλία του, στο σημαντικό ρόλο που έχει το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και στην επίδρασή του στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών στη μετέπειτα εφηβική και ενήλικη ζωή. Τα τελευταία χρόνια, ο χρόνος που η οικογένεια περνάει μαζί στο τραπέζι, στην Αμερική, είναι σχεδόν ελάχιστος και οι αρνητικές συνέπειες αυτού έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Θα πρέπει να τονιστεί άλλωστε, ότι οι δια βίου συνήθειες για καλή υγεία διαμορφώνονται μέσα από τη στενή επαφή που έχει το παιδί με την οικογένειά του και μέρος αυτής είναι και το οικογενειακό τραπέζι.

Στη συγκεκριμένη ομιλία, παρουσιάστηκαν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι παιδιά που τρώνε μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό με την οικογένειά τους, δείχνουν μεγαλύτερη αποδοχή σε νέα τρόφιμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες ως έφηβοι και έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Επίσης, έφηβοι που έτρωγαν μαζί με τις οικογένειές τους, εμφάνισαν σε μικρότερο ποσοστό διατροφικές διαταραχές και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στις ακαδημαϊκές τους σπουδές. Σαν αποτέλεσμα, το σπιτικό φαγητό μαζί με την οικογένεια, συμβάλει στη διαμόρφωση των κοινωνικών, διατροφικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών των παιδιών.

Τελευταία δεδομένα από την έρευνα ΝHANES, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, έδειξαν ότι μόνο 1 στα 8 παιδιά στην Αμερική τρώει σπιτικό φαγητό με την οικογένεια του, ενώ τα περισσότερα γεύματά τους είναι έτοιμα – προμαγειρεμένα φαγητά, και φαγητά που δεν απαιτούν πολύ χρόνο παρασκευής και τρώγονται με τα χέρια (finger foods), τα οποία και ευθύνονται για τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

Τι συστήνεται όμως σαν λύση;

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από τις διάφορες ομάδες τροφίμων, καθώς και η κατανάλωση φαγητού με μαχαιροπήρουνο και όχι με τα χέρια. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντικατασταθεί το γρήγορο-έτοιμο φαγητό (finger food), όπως είναι τα σάντουιτς, η πίτσα, τα πατατάκια, με ένα καλομαγειρεμένο – σπιτικό θρεπτικό φαγητό, που μπορούν τα παιδιά να φάνε με μαχαιροπήρουνο και να συνοδεύσουν με σαλάτα, μιας και αυτό φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην αύξηση του βάρους των παιδιών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, να μελετηθεί περαιτέρω πως είναι δυνατό οι  παραδοσιακές πρακτικές να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τις σύγχρονες οικογένειες για την επίλυση επιδημιολογικών προβλημάτων, όπως είναι η παιδική παχυσαρκία.

 

 

Συγγραφέας άρθρου: Κατερίνα Βάμβουκα - M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δείτε σχετικά άρθρα
o-CHILDHOOD-OBESITY-RATE-facebook

Συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους και αυτό δυστυχώς επιδρά εις βάρους της υγείας των παιδιών.

Περισσότερα
paidikh_paxusarkia - Αντίγραφο

Παιδική παχυσαρκία: Άσκηση και απώλεια βάρους

Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας επισημαίνει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας

Περισσότερα
????????????????????????????????????????

Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων ενός γονέα.

Περισσότερα

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development