• Εγγραφή στο Newsletter

Το παιδί μου έχει κάποια παραπανίσια κιλά. Επιτρέπεται να κάνει δίαιτα?

article-0-0EED25A800000578-29_468x286Είναι πλέον γεγονός ότι, όσον αφορά στο ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας, η χώρα μας κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Όσο σοβαρές όμως είναι οι επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία του παιδιού, άλλο τόσο μπορεί να φανούν και οι δίαιτες οι οποίες εφαρμόζονται στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Η παχυσαρκία αποτελεί μία πολυπαραγοντική κατάσταση και σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί. Επομένως, η αντιμετώπισή της δεν μπορεί να βασιστεί απλά και μόνο σε μία δίαιτα αδυνατίσματος αλλά, αντιθέτως, απαιτεί ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται η δίαιτα αδυνατίσματος?

Βασικός στόχος της αντιμετώπισης του αυξημένου βάρους του παιδιού είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους στην πορεία της ανάπτυξής του. Η απώλεια βάρους συνιστάται μόνο σε παιδιά με προχωρημένο πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μισό κιλό την εβδομάδα. Για παιδιά και εφήβους με λίγα παραπανίσια κύριος στόχος είναι η διατήρηση του παρόντος βάρους το οποίο, λόγω ανάπτυξης, θα γίνει κάποια στιγμή φυσιολογικό για το ύψος.

Πώς ακριβώς επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους?

Όπως προαναφέραμε, η εφαρμογή αυστηρής δίαιτας αδυνατίσματος δεν επιτρέπεται σε παιδιά. Η όποια απώλεια βάρους θα πρέπει να βασιστεί στη σωστή διατροφική εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Πρώτο και βασικότερο βήμα είναι η διαμόρφωση ενός καταλληλότερου περιβάλλοντος για το παιδί, διαδικασία η οποία απαιτεί σε πρώτη φάση τη στροφή ολόκληρης της οικογένειας προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα και πως η απαγόρευση αντενδείκνυται. Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες σε ελεγχόμενη ποσότητα και συχνότητα. Το ίδιο το παιδί θα πρέπει να εκπαιδευτεί σε θέματα διατροφής (οφέλη ορισμένων τροφίμων στην υγεία, θερμιδικό περιεχόμενο τροφίμων) έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέγει μόνο του αυτά που θέλει να καταναλώσει. Είναι τέλος σημαντικό να γίνει κατανοητή η συμβολής της επαρκούς ενυδάτωσης στα πλαίσια της διαμόρφωσης σωστής διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού. Για τη ορθότερη εφαρμογή όλων των παραπάνω θα πρέπει φυσικά οι γονείς να συμβουλευτούν έναν ειδικό διατροφολόγο.

Ο ρόλος της άσκησης

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους των παιδιών είναι και η άσκηση. Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μιλούν για 60 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας ημερησίως, ωστόσο, για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, απαιτείται άσκηση υψηλότερης έντασης. Θα είναι καλό το παιδί να ενασχοληθεί με κάποιο είδος συστηματικής και οργανωμένης άσκησης που να το ευχαριστεί, ούτως ώστε να καταφέρει να την συνεχίσει και μακροπρόθεσμα. Παράλληλα με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να μειωθεί και ο χρόνος ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες όπως είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης.

 

Δείτε σχετικά άρθρα
o-CHILDHOOD-OBESITY-RATE-facebook

Συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους και αυτό δυστυχώς επιδρά εις βάρους της υγείας των παιδιών.

Περισσότερα
paidikh_paxusarkia - Αντίγραφο

Παιδική παχυσαρκία: Άσκηση και απώλεια βάρους

Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας επισημαίνει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας

Περισσότερα
14

5 βήματα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Το θέμα του υπέρβαρου στα παιδιά και τους εφήβους έχει χαρακτηριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως επιδημία

Περισσότερα

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development