• Εγγραφή στο Newsletter

Τα μικρά και συχνά γεύματα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά αρκετά περισσότερα ενδείκνυνται να είναι τα γεύματα των παιδιών και των εφήβων μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με την πρόσφατη μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Τkid-snakα πέντε με έξι μικρά γεύματα την ημέρα, έναντι των τριών κυρίων γευμάτων που συνηθίζεται να καταναλώνουν, φαίνεται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την πρώιμη αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγαλύτερο αριθμό γευμάτων μέσα στην ημέρα τους έχουν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η μελέτη

Τα αποτελέσματά της μελέτης βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση), που είχαν πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε χώρες της Μεσογείου και συνολικά περιελάμβαναν έναν πληθυσμό 18.849 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 2 έως 19 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων δρα «προστατευτικά» ενάντια στην εμφάνιση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγαλύτερο αριθμό γευμάτων μέσα στην ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σε σχέση με αυτά που καταναλώνουν λιγότερα γεύματα ημερησίως, ενώ η θετική αυτή επίδραση παρατηρήθηκε μόνο στα αγόρια και όχι στα κορίτσια.  Επιπλέον οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σχολικό περιβάλλον θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελώντας ένα χώρο που προάγει την κατανάλωση πέντε έως έξι μικρών και συχνών γευμάτων την ημέρα.

«Λύση» τα μικρά και συχνά γεύματα;

Σίγουρα, απαιτούνται επιπλέον μελέτες προκειμένου να εξάγουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα για την επίδραση της συχνότητας των γευμάτων ανάλογα με το φύλο των παιδιών, αλλά και σχετικά με το είδος, το μέγεθος, το περιεχόμενο σε ενέργεια (θερμίδες) και θρεπτικά συστατικά τόσο των γευμάτων όσο και των σνακ που θα μπορούσαν να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Όμως, τα αποτελέσματα αυτά της μελέτης έχουν μεγάλη σημασία, καθώς φαίνεται πως οι αλλαγές στην ημερήσια συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και η εύρεση λύσεων και κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πιο έντονη και επιτακτική από ποτέ.

 

 

Panagiota Kaisari, Mary Yannakoulia and Demosthenes B. Panagiotakos. Eating Frequency and Overweight and Obesity in Children and Adolescents: A Meta-analysis. Pediatrics. 2013; 131(5): 958-67

Δείτε σχετικά άρθρα
o-CHILDHOOD-OBESITY-RATE-facebook

Συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους και αυτό δυστυχώς επιδρά εις βάρους της υγείας των παιδιών.

Περισσότερα
paidikh_paxusarkia - Αντίγραφο

Παιδική παχυσαρκία: Άσκηση και απώλεια βάρους

Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας επισημαίνει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας

Περισσότερα
????????????????????????????????????????

Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων ενός γονέα.

Περισσότερα

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development