• Εγγραφή στο Newsletter

Καινούρια σχολική χρονιά με πρωτιά! 41% των Ελληνόπουλων είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα

Η Ελλάδα κατείχε μια από τις πρώτες θέσεις σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και υπέρβαρου στην Ευρώπη με βάση δεδομένα παλαιότερων μελετών. Νεότερα πλέον ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι μας «πιάνουν» σε βαθύ ύπνο, αφού αποκαλύπτουν πως τα ποσοστά αυτά … μας εκτοξεύουν στην κορυφή!

kid-obesity-1Ο λόγος για τη μελέτη GRECO που πραγματοποιήθηκε από ομάδα διαιτολόγων της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο στο διεθνούς φήμης περιοδικό Atherosclerosis. Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 4786 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών από 14 νομούς της χώρας από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο και την Κρήτη. Στη μελέτη αξιολογήθηκε το βάρος, το ύψος καθώς και οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών βάση ενός ημι-ποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν τα παιδιά, οι ερευνητές αξιολόγησαν κατά πόσο τα παιδιά τηρούσαν το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το 41,2% των Ελληνόπουλων είναι παχύσαρκα και υπέρβαρα. Συγκεκριμένα, το 29,9% των αγοριών και το 29,2% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα ενώ το ποσοστό παχύσαρκων αγοριών και κοριτσιών βρέθηκε στο 12,9% και 10,6% αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως μόνο το 4,3% των παιδιών αγγίζει το άριστο σκορ Μεσογειακής Διατροφής και μάλιστα τις καλύτερες «επιδόσεις» εμφανίζουν τα παιδιά που κατοικούν σε αγροτικές και ημι-αστικές περιοχές. Παράλληλα, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά με μεγαλύτερο σκορ Μεσογειακής Διατροφής ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας του 21ο αιώνα. Επίκεντρο της «μάστιγας»… τα παιδιά σχολικής ηλικίας, αφού τα τελευταία 40 χρόνια ο ρυθμός αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικίες δεκαπλασιάστηκε! Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό γεννά νέα ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα εάν αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορούμε να πιάσουμε ή αν το μέλλον επιφυλάσσει περαιτέρω αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η διενέργεια περισσότερων ερευνών πανελλαδικής εμβέλειας που να εξετάζουν και να παρακολουθούν την πορεία και την εξέλιξη της κατάστασης αποτελεί πλέον αναγκαία προτεραιότητα για τη χώρα μας. Αν συνυπολογίσουμε τα δεδομένα της μελέτης που επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά πως αν και ζούμε σε μια Μεσογειακή χώρα, τα παιδιά μας έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από το μεσογειακό και ταυτόχρονα καρδιοπροστατευτικό πρότυπο διατροφής, η ανησυχία για τον υγεία των παιδιών μας στο μέλλον μεγαλώνει και η ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις έρχεται στο προσκήνιο.

 

Συγγραφέας: Φαρατζιάν Πωλ, M.Sc., Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,Ρίσβας Γρηγόρης, PhD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Πηγή: Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos DB, Zampelas A. Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: the GRECO study. Atherosclerosis. 2011 Aug;217(2):525-30.

Δείτε σχετικά άρθρα
o-CHILDHOOD-OBESITY-RATE-facebook

Συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία του παιδιού

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους και αυτό δυστυχώς επιδρά εις βάρους της υγείας των παιδιών.

Περισσότερα
paidikh_paxusarkia - Αντίγραφο

Παιδική παχυσαρκία: Άσκηση και απώλεια βάρους

Ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας επισημαίνει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη φυσική δραστηριότητα και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας

Περισσότερα
????????????????????????????????????????

Τα SOS της παιδικής διατροφής

Η διατροφή του παιδιού, κατέχει μία από τις top θέσεις στη «λίστα» των προτεραιοτήτων ενός γονέα.

Περισσότερα

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development