• Εγγραφή στο Newsletter

Η άσκηση ολόκληρης της οικογένειας βοηθάει τα παιδιά στον έλεγχο του σωματικού τους βάρους.

family-playing-footballΗ σύνδεση της  σωματικής δραστηριότητας με τον έλεγχο του σωματικού βάρους του παιδιού αποδεικνύεται από ολοένα και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια.

Τα Ελληνόπουλα είναι από τα παιδιά με τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες: 190 λεπτά/εβδομάδα για τα αγόρια και 138 λεπτά/εβδομάδα για τα κορίτσια, όταν τα παιδιά στη Νορβηγία φτάνουν αντίστοιχα τα  313 και 155 λεπτά/εβδομάδα αθλητικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, έχει δειχθεί, ότι μια από τις βασικότερες καθημερινές τους μετακινήσεις, που είναι η πρόσβαση στο σχολείο, γίνεται κατά βάση με αυτοκίνητο αφού τα παιδιά μας δεν αφιερώνουν περισσότερο από 7 λεπτά την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο με το ποδήλατο, όταν αντίστοιχα, οι μαθητές στην Ολλανδία αφιερώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 40 λεπτά την εβδομάδα.

Τέλος, παρακολουθούν σχεδόν δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά, όταν ο μέσος χρόνος μεταξύ των χωρών Βελγίου, Ελλάδας, Ουγγαρίας Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σλοβενίας και Ισπανίας δεν ήταν μεγαλύτερος από μιάμιση ώρα.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί επίσης στην αύξηση του σωματικού τους βάρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η έρευνα της Μ.Κ.Ο  “Η διατροφή του παιδιού”:

  • Τα παιδιά στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ξοδεύουν περισσότερες από δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους.
  • Έξι στα δέκα παιδιά με υπερβάλλον σωματικό βάρος έχουν τις συσκευές αυτές στο δωμάτιό τους, ενώ μόνο το ένα από τα τρία με παιδιά με φυσιολογικό βάρος διαθέτει δική του τηλεόραση στον προσωπικό του χώρο. 

Ένας άλλος παράγοντας προς διερεύνηση είναι το κατά πόσο η συμμετοχή των γονέων σε αθλητικές δραστηριότητες και δη σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους βοηθά στον έλεγχο τους βάρους τους.  Όπως και στην διατροφή έτσι και στην άσκηση φαίνεται ότι η συμμετοχή του γονέα παίζει καταλυτικό ρόλο στην απόκτηση υγιών συνηθειών.  Ωστόσο μόνο 1 στα 3 παιδιά γυμνάζεται έστω και μία φορά την εβδομάδα με κάποιον από τους δύο γονείς.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι η λύση του προβλήματος έρχεται μέσα από την οικογένεια. Συχνότερα γεύματα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και συχνότερη σωματική άσκηση με την συμμετοχή παιδιών και γονιών από κοινού, είναι ένα πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

 

Συγγραφέας: Παντελής Αντωνίου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Πηγή: Brug J et al. (2012) Differences in weight status and energy-balance related behaviors among schoolchildren across Europe: the ENERGY-project. PLoS One, 7(4):e34742. δoi:10.1371/journal.pone.0034742

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development