• Εγγραφή στο Newsletter

Αναλυτικά αποτελέσματα έρευνας για επιστήμονες υγείας

Έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών για τις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας παιδιών & γονέων/κηδεμόνωνInfographic

Στην πρώτη της επιστημονική έρευνα σε δείγμα 215 οικογενειών, η «Διατροφή του Παιδιού» εστιάζει στις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας της μέσης ελληνικής οικογένειας και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τον καθοριστικό ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς και την υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά, και καταδεικνύουν την ελλιπή σωματική δραστηριότητατην επικράτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής, την έλλειψη οικογενειακών γευμάτων και την υιοθέτηση μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών και γλυκών ως τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της παχυσαρκίας.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες (GRECO study, Energy-project study), τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στον Ελληνικό πληθυσμό εκτιμάται ότι αγγίζουν το 40%, συμβαδίζοντας με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και των ενηλίκων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι σε όλες τις μελέτες παρατηρείται ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς έχουν υψηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το βάρος τους. 

Πιο αναλυτικά, στα κύρια σημεία της η έρευνα συμπεραίνει ότι:

1. Η σωματική δραστηριότητα και δη η κοινή σωματική άσκηση παιδιών και γονιών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

  • το ποσοστό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος που γυμνάζεται με μέλη της οικογένειας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των παχύσαρκων παιδιών

2.Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων.

  •  το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες.
  • περισσότερα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά ξοδεύουν πάνω από 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση/ στον υπολογιστή, σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.

3. Η ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής συνεισφέρει  στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους. Ωστόσο τα Ελληνόπουλα δεν την ακολουθούν.

  • Το 78,5% καταναλώνει κόκκινο κρέας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • 68% των παιδιών δεν καταναλώνει καθημερινά λαχανικά
  • 58% δεν συμπεριλαμβάνει στην καθημερινή του διατροφή φρούτα.

4. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και γενικότερα λιπαρών τροφών συμβάλλει σημαντικά στο αυξημένο σωματικό βάρος.

 

Για να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας της “Διατροφής του παιδιού” και τα στατιστικά δεδομένα πιέστε στο αναλυτικά αποτελέσματα έρευνας για επιστήμονες υγείας 

Για να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε μεγέθυνση πιέστε στο Infographic

Συγγραφέας άρθρου: Child Nutrition -

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development