• Εγγραφή στο Newsletter

3η Πανελλήνια Επιστημονική Διημερίδα MEDISYN

Στις 15 και 16 Μαρτίου του 2014 πραγματοποιήθηκε η 3η Επιστημονική Διημερίδα του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών ‘MEDISYN’. Στόχος της Διημερίδας ήταν να ανταλλάξουν απόψεις και να ενώσουν τις εμπειρίες τους επαγγελματίες της Εργαστηριακής και της Κλινικής Ιατρικής.

Η θεματολογία της Επιστημονικής Διημερίδας άγγιζε ζητήματα καθημερινής ιατρικής πρακτικής και αφορούσε σε θεματικές ενότητες αιχμής όπως στα Μυελοδυσπλασικά Σύνδρομα, σε λοιμώξεις Ανώτερου – Κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, στο σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία ενηλίκων, στο μεταβολισμό του ασβεστίου, στην παχυσαρκία των παιδιών και σε πολλά άλλα.

Τα παραπάνω θέματα αναπτύχθηκαν από διακεκριμένους Επιστήμονες στο χώρο της Υγείας. Μεταξύ αυτών και ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Υπεύθυνος Επιστημονικών Ερευνών και Δράσεων της Διατροφής του παιδιού, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Νεότερα δεδομένα ως προς τη διαιτητική θεραπεία παχύσαρκων παιδιών και εφήβων».

Σύμφωνα με τον Δρ. Πωλ Φαρατζιάν, οι συστάσεις στη διαιτητική θεραπεία των παιδιών αυτών στοχεύουν στη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής τους καθώς και στην εφαρμογή τεχνικών αλλαγής της συμπεριφοράς ώστε να διατηρηθούν οι όποιες αλλαγές επιτυγχάνονται στη συμπεριφορά και στο βάρος του παιδιού.

Ο εν λόγω ομιλητής τόνισε πως η διαιτητική θεραπεία των παχύσαρκων παιδιών διακρίνεται σε 3 θεραπευτικά στάδια.

Στο πρώτο Στάδιο η θεραπεία θα πρέπει να εστιάζει στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού θέτοντας συγκεκριμένους στόχους όπως την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε 5 μερίδες ανά ημέρα, την καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος, την αύξηση της συχνότητας των οικογενειακών γευμάτων, την εκπαίδευση στην έννοια της ‘κατάλληληςμερίδας και φυσικά στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με παράλληλη μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων.

Στο δεύτερο Στάδιο τίθενται επιπρόσθετοι στόχοι και γίνεται μία πιο δομημένη διαχείριση του βάρους του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται δομημένο πλάνο διατροφής, καθορίζονται πιο αυστηρά ο αριθμός και η συχνότητα των γευμάτων, ενώ παράλληλα συστήνεται καταγραφή και παρακολούθηση των συνηθειών της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών επιλογών μέσω ημερολογίων καταγραφής, για μια πιο εντατικοποιημένη παρακολούθηση του παιδιού.

Τέλος, στο τρίτο Στάδιο η παρέμβαση γίνεται εντονότερη. Στο σημείο αυτό, επιδιώκεται έντονη τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής, συνετή εφαρμογή του διαιτολογίου και πιο συστηματική αξιολόγηση του σωματικού βάρους.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στη διαιτητική θεραπεία παχύσαρκων παιδιών και εφήβων η συμμετοχή και η ψυχολογική υποστήριξη ολόκληρης της οικογένειας είναι υψίστης σημασίας καθώς και ότι ιδανικά, το παιδί θα πρέπει να παρακολουθείται από θεραπευτική ομάδα διαφορετικών ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένου του παιδιάτρου, του διαιτολόγου, του ψυχολόγου και του ειδικού σωματικής αγωγής.

 

Φωτογραφικό υλικό από την 3η Πανελλήνια Επιστημονική Διημερίδα MEDISYN

farajian2

Οι Επιστήμονες Υγείας στην Διημερίδα MEDISYN

farajian1

Ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν μιλά για τις Γενικές Οδηγίες στη Διαιτητική θεραπεία παχύσαρκων παιδιών και εφήβων.

Συγγραφέας άρθρου: Child Nutrition -

Γράψτε το σχόλιό σας.

* Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας με ελληνικούς χαρακτήρες, με πεζοκεφαλαία

Copyright © 2013 - Child’s Nutrition. All Rights Reserved.
WebOlution design & development